Novi patrijarh, Irinej Gavrilovic

Ići dole

cool Novi patrijarh, Irinej Gavrilovic

Počalji  michael taj Pet Jan 22, 2010 9:32 pm

"Glas javnosti"

OKONČANO ZASEDANJE SVETOG ARHIJEREJSKOG SABORA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE
Vladika niški Irinej novi patrijarh SPC
U prvom krugu glasanja, natplovičnu većinu dobili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Irinej bački i Irinej niški, a potom je kovertu sa imenom novog patrijarha izvukao arhimandrit Gavrilo

BEOGRAD - Vladika niški Irinej Gavrilović izabran je za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve, odlučeno je danas na izbornom Saboru SPC. Najpre su u prvom krugu glasanja natplovičnu većinu na današnjem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve dobili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Irinej bački i Irinej niški, a potom je kovertu sa imenom novog patrijarha izvukao arhimandrit Gavrilo iz manastira Lepavina u Hrvatskoj.

Novi patrijarh SPC, Irinej niški, rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka, a njegovo svetovno ime je Miroslav. Završio je osnovnu školu u rodnom selu, gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu 1951. godine, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Zamonašen je u manastiru Rakovica1959. godine. Zamonašio ga je tadašnji patrijarh srpski German, koji ga je rukopoložio u čin jerođakona i jeromonaha 24. i 27. oktobra 1959. godine.

Bio je profesor Prizrenske bogoslovije od 1959. do 1968. godine. Postdiplomske studije je završio u u Atini, gde je otišao školske 1962/63. godine. Posle toga je bio postavljen za upravnika Monaške škole u Ostrogu. Ponovo je bio profesor i rektor Bogoslovije u Prizrenu 1971-1974 godine, da bi u maju 1974. godine bio izabran za episkopa moravičkog, vikara patrijarha Germana.

Za episkopa niškog izabran je na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 21-28 maja 1975. godine, a na tron episkopa niške eparhije ustoličen je u Sabornoj crkvi 15. juna 1975. godine. Bio je više puta član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Agencije

michael

Broj poruka : 61
Godina : 44
Mjesto : Lampertheim - SR Njemacka
Raspoloženje : A-HAAA
Poeni : 3530
Datum upisa : 29.06.2009

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu