FATALNA ZENA

Ići dole

cool FATALNA ZENA

Počalji  kelta taj Pon Jul 27, 2009 12:46 am

Izvor: Wikipedia

Fatalna žena je lik koji se često pojavljuje u književnosti i na filmu. Obično je to zavodnica koja koristi svoju moć kako bi zarobila junaka. Pojam se prvi put pojavio u francuskom jeziku, kao femme fatale, dok se pojam Vamp ustalio 1920-ih u Hollywoodu, a potječe od seksualnosti Vampira.

Iako su ispočetka prikazivane kao zle, seksualno nezasitne i podle, fatalne žene su se često javljale i kao antijunakinje, pa i pokajnice. Danas je taj arhetip dobio značajke žene koja se stalno koleba između dobra i zla, ali u oba slučaja postupa bezobzirno. Zlo je uvijek prisutno, bilo u samoj fatalnoj ženi, bilo u ljubavniku ili nekoj drugoj povezanoj osobi, a javlja se kad se tradicionalna uloga žene kao pokorne ljubavnice sukobi s drugim ciljevima.

Moglo bi se reći da je fatalna žena tragičan lik zato što razlozi njezinih postupaka ostaju skriveni svima, pa i njoj. Njezina je ličnost tajna za muškarce, zbog čega ih privlači, ali i za nju samu.

Fatalna žena je središnji ženski lik američkog film noira 1940-ih godina.

Obilježja fatalne žene:

* nesuglasje pojave i naravi
* preerotizirana ženska atraktivnost
* inteligencija i emotivna hladnoća
* manipulativne sposobnosti
* težnja k moći
* samoodređena seksualnost
* destruktivna prekoračenja norma i zakona
avatar
kelta
moderator
moderator

Ženski
Broj poruka : 1410
Godina : 41
Poeni : 5676
Datum upisa : 31.01.2007

Nazad na vrh Ići dole

cool Re: FATALNA ZENA

Počalji  kelta taj Pon Jul 27, 2009 12:49 am

Fatalnost ima i danas pozitivan predznak - unatoč tome, da se u stvarnosti radi o inače griješno lijepim, ali smrtonosnim fatalnim ženama.
Kada govorimo o fatalnim ženama, ne možemo zanemariti legendarne filmske zvijezde, iako su prave fatalke postojale već u rimskoj mitologiji. Bez obzira na naše shvaćanje fatalne žene, radi se o osobi koja muškarca najprije zarobi svojim čarima, a zatim ga emocionalno i također i imovinski potpuno uništi te odbaci kao obično smeće.


Izvor izraza femme fataleRadi se o francuskoj riječi, koja u doslovnom prijevodu znači smrtonosnu ženu, u pravom i prenesenom smislu a naravno i sudbonosnu ženu. Zanimljiva je činjenica da je naziv postao vrlo popularan radi američkih filmova noir, što su se snimali četrdesetih i pedesetih godina prošloga stoljeća, a izmislili su ju Francuzi. Ali kao što je zapisao neki filmski kritičar: »Fatalka je žena kamenog srca ispod kombinea od crne svile, dakle, žena uništavačica muškaraca.« I upravo je to suština fatalne žene. Da sve svoje čari naglasi samo sa tijelom, no da, sa karizmom, prikrije svoj pravi karakter, zaludi muškarca, od njega uzme ono, što je željela i nakon toga ga odbaci kao obično smeće. Muškarac je toliko opsjednut njezinom ljepotom i seksualnim čarima, da bi za nju učinio naprosto sve.

Prve fatalne ženeAko smo malo prefrigani, za prvu fatalku možemo proglasiti već Evu iz raja, koja je očarala Adama i odvela ga u prvi grijeh. Isto tako ne možemo zanemariti Helenu Trojansku, radi koje je čak započeo rat. Jasno, zvali su je Lijepa Helena. A naravno ne možemo zanemariti niti poznatu kraljicu Kleopatru, za kojom je ludovao cijeli svijet. Također i zbog njezine visoke inteligencije vojskovođe. Ako ćete čitati Bibliju, ne smije vam promaknuti Delilah, koja je zavela hrabrog Samsona. Ako su vam poznate sumerske boginje, sigurno ste već čuli za Ishtar, prvu prostitutku i oličenje seksa i grijeha, a koju je u legendarnom Epu o Gulgamešu glavni junak ipak odbio, jer je postao svjestan kako završavaju njezini muškarci. U grčkoj mitologiji glavna fatalka je bila naravno prekrasna Afrodita. Sve su bile lijepe, vizualno savršene, svima su muškarci nasjeli bez razmišljanja, sve su radi svog čara djelovale pogubno na muški spol. Jasno, Samson je radi Delilah čak oslijepio. Cijelu hrpu fatalki ćete naravno vrlo rano naći također i u svjetovnoj literaturi i poeziji, gdje između ostalog nastupaju također i kao vampirice. Mnogi muškarci su radi fatalki završili također i pod zemljom.
Fatalne žene na filmuAko ste gledali film Zora, što ga je još 1927. godine snimio poznati Murnau, onda se sigurno sjećate ribara, kojeg zavede jedna od takvih fatalni ženi. Tako snažno, da je za nju spreman ubiti čak i ženu. Nešto slično se dogodilo na primjer i u filmu Poštar zvoni samo dvaput, gdje je fatalna žena, koju je u originalnoj verziji glumila Lana Tuner, uvjerila svog ljubavnika na ubojstvo svog muža. Zanimljiva je također i konstatacija, da fatalna žena na muškarca ne utječe samo u smislu svojih čari, već također i na promjenu njegovog karaktera, jer se radi nje iz uzornog supruga promijeni čak u ubojicu.
Ako govorimo o filmskim fatalkama, ne možemo zanemariti početke tako zvanih seksualno drskih glumica, koje su se pojavile već dvadesetih godina prošloga stoljeća. Na primjer tajnovita Theda Bara, koja je svoj prvi »fatalni« filmić snimila čak još 1915. godine. Iako su tada za takve žene upotrebljavali izraz vamp žena, ipak su to nedvojbeno bili prvi zametci kasnije fatalne žene. Bari se vrlo ubrzo priključila ništa manje sudbonosna Pola Negri, a kasnije su ju više nego uspješno nadogradile već prije spomenuta Lana Turner u Poštaru, Gene Tierney u Leave Her to Heaven, Mary Astor u Malteškom sokolu, Rita Hayworth u Gildi i na primjer Barbara Stanwyck u Dvostrukoj prijevari. Sve te filmske junakinje, sve te filmske fatalke, su na ovaj ili na drugi način zaludjele glavne muške likove, potpuno im zavrtjele glavom i na kraju ih također pokušale uništiti.
Izvor: http://www.intimatemedicine.com.hr/seks-su-ljudi/tko-su-ustvari-fatalne-zene/
avatar
kelta
moderator
moderator

Ženski
Broj poruka : 1410
Godina : 41
Poeni : 5676
Datum upisa : 31.01.2007

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu