Nasa teorija " Svijet je mali"

 :: Krenuli !

Ići dole

wrestling Nasa teorija " Svijet je mali"

Počalji  HondaBoy taj Ned Jun 21, 2009 11:31 am

Svi smo već slično doživjeli: Odemo na godišnji odmor; more, plaža, šetnja gradom... hiljade stranih lica oko nas. S nekima od njih stupamo u razgovor i onda se začudimo: "Hej,... pa i ja ga znam!" Drugim riječima: Sa nama nepoznatom osobom, dijelimo poznastvo druge osobe. "Stvarno je svijet mali", tvrdimo tad.
Tako mali, da dovoljno je poznastvo šest osoba preko kojih možemo do bilo kojeg od ostalih 6 milijardi stanovnika, ove naše planete, dostići. To tvrde US-naučnici.

Matematičari sada pokušavaju "Small-World-Hypothese" dokazati. Hipotezu, koju je prvi puta 1960-tih spomenuo psiholog sa Harvard-a: Stanley Milgram. On je podijelo 300 pisama njemu nepoznatim osobama na zapadnoj obali američkog kontinenta, koja su upućena bila osobama na istočnoj obali. Probandi su znali ime primaoca, ali su smjeli samo prijatelju ili poznaniku koji je živio u pravcu odredišta poslati to pismo. Taj prijatelj ili poznanik na istin način je smio postupiti. Ishod: Nakon, u prosjeku 6 stanica, 60 pisama je stiglo na odredište.

Jedan naučni tim, okupljen oko sociologa Duncan Wats-a, pokušava preko jedne internet stranice Columbia University New York (http://www.smallworld.sociology.columbia.edu/invitation.html) što više učesnika za jedan ekspiriment pridobiti:

Oni trebaju da pokušaju sa što kraćim eMail-lancem od jednog do 20 primaoca u cijelome svijetu dostići. Tako Watts želi doznati, da li Milgrams-ova hipoteza stvarno funkcioniše. Na žalost, tri četvrtine pošiljki ostaju ne odgovorene, jer mnogi korisnici nepoželjnu eMail odmah poništavaju. Stoga mora stotine hiljada učesnika biti, da bi se ta teorija mogla na globalnom nivou provjeriti.


preuzeto sa: cyber-mahala.com

_________________
" the truth is out there"
avatar
HondaBoy
član
član

Muški
Broj poruka : 306
Godina : 39
Mjesto : Banja Luka
Poeni : 4592
Datum upisa : 06.02.2007

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 :: Krenuli !

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu