Kako zaštititi Email i privatnost od hakera i kućnih špijuna

 :: Internet

Ići dole

guns Kako zaštititi Email i privatnost od hakera i kućnih špijuna

Počalji  tužna taj Pet Jun 19, 2009 2:37 pm

Kako zaštititi Email i privatnost od hakera i kućnih špijuna?

Šta bi za vas značilo ako bi vam neko kompromitovao vaš Email? Da li su vaše lične poruke, slike, bankovni detalji, paypal detalji, vaša web stranica i paswordi u emailu…sigurno da jesu.
Većina Email kompanija prilikom registracije traži da izaberete jedno od sigurnosnih pitanja i date odgovor. Odgovor koji vaši prijatelji i vaša familija, zar ne? Ali i ne moraju. Ako hoće da znaju, mogu to koristeći Google. NIKAD NE MOJ DATI LOGIČAN ILI ISTINIT ODGOVOR NA SIGURNOSNO PITANJE. Umjesto toga, daj odgovor koji je samo tebi poznat i to po mogućnosti što je moguće više komplikovan.
Na primjer, ako je pitanje djevojačko prezime vaše majke, nemojte dati majčino prezime već umjesto toga napišite: @moja@mama@, ili moja+maca+se+zove+cica-maca…..znate šta mislim?
Na taj način haker nema šanse da pogodi odgovor na vaše pitanje, a email kompaniju nije briga kakav ćete vi odgovor dati.
Znajući ovo, i vjerovatno želeći da sačuvate svoju postojeću email adresu, sigurno se pitate kako da promijenite odgovore. Na žalost, Yahoo korisnici ne mogu naknadno vršiti izmjene. Ali Hotmail i Gmail korisnici mogu.
U Hotmailu, klikni na svoje korisničko ime i “View your account”. Oni koji koriste email na drugim jezicima osim Engleskog, nadjite stranicu gdje su detalji vašeg računa. Kad se nadjete na toj stranici, nadjite “Password and reset” informacije. Kliknite na “change” da promijenite i promijenite svoja sigurnosna pitanja i odgovore.
Gmail je malo teže hakovati. Račun mora biti bez aktivnosti 5 dana prije nego sto neko moze uraditi reset. Isto tako, Gmail vam omogućava da sami izaberete svoja pitanja.
Kad se logujete u svoj Gmail, selektirajte “Google Account setting”. Kliknite na “Promijenite sigurnosno pitanje” i izvršite izmjenu.
Koristite jaku lozinku
Treba da koristite jake lozinke. Vaš broj telefona, ime djeteta ili kućnog ljubimca svako može lako pogoditi. Možda mislite da neka nevezana riječ može da vas zaštiti? Mislite opet! Hakeri koriste programe koji listaju sve riječi iz riječnika dok ne nabasaju na vašu.
Vama treba komplikovana lozinka koja sadrži slova, brojeve i ako je moguće simbole. Koristi najmanje 8 karaktera.
Preporučuje se korištenje rečenice kao na primjer: “Moja kćerka je rodjena u septembru 2002″ što je lako zapamtiti. Sad uzmi prva slova od svake riječi, zadrži godinu i kao pasword koristi “mkjrus2002″ kao lozinku i ta će biti laka vama za zapamtiti a skoro nemoguća za pogoditi.
Kako Zapamtiti Lozinku
Razlog zašto mi biramo jednostavne lozinke je zaboravljanje. Zaboravljena lozinka je problem. Zapisivanje može biti problematično i kontra produktivno. Umjesto toga, posebno ako imate mnogo računa i provodite mnogo vremena na internetu, ako imate web stranice i twitter, i myspace i facebook, i 5 emaila, i 3 webstranice….najbolji lijek protiv zaboravljanja i zaštita od kradje je ako koristite “password-management program”kao sto su KeePass ili LastPass, ili Pageonce.
Dodatna zastita emaila
• Mijenjajte lozinke svako 3 mjeseca
• Ne dozvolite da vam kompjuter zapamti lozinku
• Redovno čistite “broeser” ukljucujući cache, saved forms, cookies i passwords.
• Izlogiraj se nakon što zavrsiš sa emailom.
avatar
tužna

Broj poruka : 51
Godina : 48
Poeni : 3414
Datum upisa : 25.05.2009

Nazad na vrh Ići dole

guns Kako ocistiti tragove u Internet Explorer

Počalji  tužna taj Pet Jun 19, 2009 2:38 pm

Kako očistiti tragove u Internet Explorer
Kliknite na “Tools”, pa “Internet Options”. Nadji “Browsing history” klikni na mali ček boks i “delete”


Čišćenje tragova surfanja u “Google Chrome”
Na desnoj strani, klikni na ključić, nadji “Clear browsing data”Novi box će se otvoriti. Čekiraj sve boksice (i ovaj koji ja nisam), izaberi vremenski period i klikni na “clear…”Kako očistiti tragove ako koristite “Flock”
Kliknite na “Tools” pa “Options”. Klikni na “Clear Now” pod “privacy”.Svi ostali “browser” rade na sličnom principu
avatar
tužna

Broj poruka : 51
Godina : 48
Poeni : 3414
Datum upisa : 25.05.2009

Nazad na vrh Ići dole

guns Re: Kako zaštititi Email i privatnost od hakera i kućnih špijuna

Počalji  kelta taj Pet Jun 19, 2009 4:34 pm

Hvala na objasnjenjuTuzna, ova informacija je i te kako bila neophodna. Ja sam upravo sa gmailom imala probleme, tj mail adresa mi je bila hakovana...nista nije pomagalo, morala sam zatvoriti adresu i otvoriti novu.
Nadam se da ce ovo da pomogne nekome
avatar
kelta
moderator
moderator

Ženski
Broj poruka : 1410
Godina : 41
Poeni : 5700
Datum upisa : 31.01.2007

Nazad na vrh Ići dole

guns Re: Kako zaštititi Email i privatnost od hakera i kućnih špijuna

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 :: Internet

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu